Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J92a59n 46R98á93ž

21. 11. 2021 13:11

Jisté je, že navyšování podílu jaderných zdrojů na energetickém mixu evropských států , už odmítá jen menšina politiků EU a sice počtem nevýznamná, ovšem hodně hlasitá skupina protijaderných fanatiků.

Faktem, který musíme vzít na vědomí je, že Čína pustoupila nejdále ve vývoji zcela nové generace jaderných reaktorů s vyšší produkční efektivitou a úspěšný demonstrační provoz několika prototypů dává šanci pro brzké komerční využití těchto jednotek. A tak se ukazuje, že vyřadit Čínu z podílu na rozvoji jaderné energetiky u nás, byla hloupost.

0 0
možnosti

Nelze čekat na dokončení prototypů.

Je třeba co nejdříve realizovat dostavby obou našich elektráren.

R^

1 0
možnosti

Byť místním ideologickým rusobijcům to nevysvětlíte, tak naprosto přesně jste trefil hřebíček na hlavičku.

Jasná karma. R^

4 0
možnosti

25 let jsem pracoval na výrobě zařízení pro JE: parogenerátory, kompenzátory objemu, vnitřní vestavba reaktoru pro VVER 440 i 1000, pláště vertikálních parogenerátorů pro francouzské JE a další. Dnes jako důchodce ještě trochu sleduji tuto problematiku.

Všecny JE byly stavěny na životnost 30 let. Hlavní zařízení JE pracují při teplotě okolo 300 °C, vnitřní vestvba je vystavena toku neutronů, to vede po čase k degradaci vlastností oceli. Dnes se ukázalo, že vlastnosti oceli neklesly o tolik, jak se očekávalo, prakticky životnost všech JE byla zvýšena na 60 let, vyjímečně až na 80 let.

Ve světě dnees pracuje 444 bloků JE a 51 je ve výstvbč. Nejvíce jich doddává Rusatom, například do Maďarska, Turecka, Egypta a jinam. Čína dodává JE například do Argentiny. Westinghouse dodává 6 bloků do Polska, dále do Rumunska.

Doba výstvby JE je velmi dlouhá, pokud budme stále odkládat rozhodnutí o dostavbě a zároveň dodržíme plán odstávky uhelných elektráren, budem muset vyrábět elektřinu s využitím ruského plynu.

Dnešní konstrukce JE vyžaduje mimořádně velké součásti, které nejsme schopn yvyrobit, dodává je pouze 5 forem na světě. Je však třeba mnoho menších dílů, na které naše formy stačí. Například ŽĎAS dodvá díly pro Ruskou formuCKBM, která je využívá při výstvbě JE v Turecku nebo Škoda JE dodává díly pro briskou JE Hinkly Poin C. Každý dodavatl by využíval i naše firmy.

3 0
možnosti
Foto

V okamžiku akce Vrbětice mi došlo, že k dostavbě našich jaderných elektráren nedojde, protože naši jadernou energetiku dostanou pod kontrolu Američané a ti nebudou mít zájem na tom, aby naše země byla v budoucnosti energeticky soběstačná.

Lépe se vládne bezbranným zemím, které jsou ve všem závislé na svém protektorovi a nastávající Fialova vláda bude plnit každý rozkaz z Washingtonu a EU.

2 1
možnosti
Foto

Pokud se nedostaví jaderné elektrárny, budeme závislí na Rusku, resp. jeho plynu. Podel Vašeho popisu to tedy vypadá, že USA předává protektorství Rusku.

0 0
možnosti

V ČR už se žádná JE stavět ani dostavovat nebude. To mně je jasné od okamžiku, kdy byl z rekonstrukce Dukovan vyřazen nejvhodnější kandidát Rosatom pod záminkou Čuka a Geka Novičokových vyhazujících do vzduchu sklady zbraní. A to se odehrálo za Babiše. Fiala předem kývající každému povelu z Berlína všechny jaderné iniciativy spolehlivě zamete pod koberec, budou se stavět větrníky a panely.

5 1
možnosti

Naprosto výstižné, pod to se podepíšu. R^

0 0
možnosti
Foto

J60o29s53e56f 27B45á32r84t62a

20. 11. 2021 10:38

Co řešíte? Dnešní konstelace po volbách: Ani ptačí budku.

0 0
možnosti

Svobodní by se měli spíše zamyslet nad svymi volebními výsledky. Dostavba českých jaderných elektráren bez ruské a čínské účasti je v pořádku. :-)

1 4
možnosti

Vy jste taky asi nedělal v podnikání, vyřadit předem některé účastníky je blbost, akorát to zvýší cenu. Já zadávám , já rozhoduju dle mých pravidel.

Tato zaslepenost mne udivuje, notabene když si celá Evropa bez ruského plynu ani neprdne. Tato zaslepenost hraničí je až stupidní.

8 1
možnosti

Souhlas, ale krátkozrakost politiků už vypadá jako slepota. Navíc nový budoucí ministr průmyslu se nechal slyšet, že s Dostavbou Dukovan není třeba spěchat.

Je třeba spěchat! Dukovany a i nové bloky JETE již měli být ve výstavbě.

4 0
možnosti

Nejedná se o slepotu, ale o záměr.

2 0
možnosti
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2164x
Zajímám se o politiku, auta, jezdec na off road akcích, milovník žen a dobrého vína. Bývalý místopředseda Svobodných a bývalý člen zastupitelstva MČ Praha 6. 

Seznam rubrik