Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A kvuli tomu vsemu jsou drahe stavebniny. Bude se zdrazovat vse, i to neprodejne co lezi na haldach ve skladech. A za vse mohou Evropske komise.

0 0
možnosti

V té věci zadlužení, peněz a inflace máte trochu guláš, ale o tom nechci psát. Důvodem stavu je lockdown a hysterie podpořená médii. Uzavírání průmyslových provozů vede k uzavření i těžkého průmyslu, který není schopen, ani ochoten najíždět na jeden, dva měsíce a zase zavřít, u spousty z těžkých provozů se zahájily odkládané větší opravy. Proč ne, když ministr zase vyhrožuje zavíráním, na západ od nás už to pochopili a napakují se na náš úkor, při placení se usmívejte. Další věc je, že lidi nemají za co utrácet hlavně ti bohatší. Kam asi vrazíte 300 až 500 tis. měsíčně? Dovolená za 200 v tuzemsku nehrozí, tak se koupí barabizna a naženou se řemeslníci. Oni opravují i důchodci svoje dřevěné chajdičky ze socíku u různých přehrad a rybníků. Čilý stavební ruch trochu cvičí se zásobováním, ale to není v létě nic nového. Taky to žene ceny nahoru, což je v létě taky běžné. Jenže letos v okurkové sezóně je po přírodních pohromách hned na řadě stavební materiál, někdy je to i zpráva dva v jednom. Objednávky na stavebniny se jen hrnou a jak je v této zemi zvykem, bere se i do zásoby. No co kdyby, tak se vezmou dvě palety polystyrénu navíc, když tak se prodá. Extrém je objednávání materiálu na stavbu za dva roky. Média holt mají sílu a náš malý čecháček má pořád ještě zakódované socialistické myšlení.

Řekněte prosím mainstreamová média svorně, že materiálu je dostatek a že ceny stagnují, případně rostou jen u něčeho a v běžných mezích. Garantuji vám, že nebudete lhát a pan autor zde se nebude utápět v divných teoriích.

0 0
možnosti

Nezaměňujte oběživo a peníze,to není totéž....

Krytí peněz je idea spíš k pláči než úsměvná,to totiž v současném peněžním systému prostě možné není a jakékoliv pokusy něco poodobného by vedly k totálnímu kolapsu,hirošima hadr,hyeny hodují....

0 0
možnosti

Primární není situace na světových trzích, která má samozřejmě také vliv díky nedostatku surovin, ale rozhodující je situace u nás doma. Ještě před Covidem došlo k nesmyslnému a populistickému zvyšování platů ve státní sféře a důchodů. To mělo negativní vliv na výrobní sféru v tom, že jí stát přetáhl pracovníky a nedostatek pracovníků má dodnes. Zároveň je tak donucena zvyšovat mzdy bez ohledu na růst produktivity práce. To se musí vždy projevit inflací. Zastavit tuto mzdově inflační spirálu nebude lehké a populární.

0 0
možnosti

V ČR prý za ten rok a půl přibylo na běžných účtech, oproti předchozím rokům, 300 až 350 miliard korun. V USA se mluví o bilionu dolarů. Například automobilky čekaly propad nákupu nových aut, jenže díky home officu a různým podporám nedošlo ke zchudnutí občanů. Lidi nemohli nikam chodit, jezdit, šetřili a očekávali krizi. Obchodníci čekali jak budou lidi utrácet a ono nic. Tohle zdražování je kvůli velkým úsporám. Zčásti se dá souhlasit s tím, že peníze na podporu byly vytištěny navíc.

1 0
možnosti

Ano, zejména kontejnerová doprava cihlářské hlíny, vápence, štěrku či písku, ta kolabuje úplně.

6 0
možnosti

V lecčems máte pravdu, ale rozhodně ne v tom, že by to mělo vliv na aktuální zdražování stavebního materiálu. Kromě toho tištění nekrytých peněz.

Příčinou zdražování stavebního materiálu je prudký nárůst objemu peněz z důvodu nejrůznějších kovidových programů. Na jednu stranu lidé nemohli utrácet kvůli uzavřeným službám, zejména v turistickém průmyslu, na druhé straně producenti těchto služeb dostávali kompenzace. Což nekritizuji, pouze konstatuji. O tyto neutracené peníze se zvýšila peněžní zásoba, zejména na účtech v bankách. Ty toho využily k masivní podpoře hlavně hypoték. Stačí si trochu zagůglit a zjistíte dvě věci:

1) Jsme v období rekordních počtů shválených hypoték za téměř rekordně nízké sazby, a

2) v důsledku toho jsme v období stavebního boomu.

Zda se budou stavět nové cementárny, cihelny či štěrkovny, o tom rozhodne čas. Ale předpoklàdám, že spíše nebudou. Doufàm,, že tohle byla ojedinělá vlna, která se za nějaký čas přelije do dalších odvětví ekonomiky, zvýší skokově inflaci, a odezní.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS