Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Společenská či "státní" svoboda buď je nebo není. Jedna z mála věcí, kde neexistuje nic mezi. A My jí máme.

0 0
možnosti

Svoboda spojená s odpovědností, nepotřebuje mnoho regulací.

1 0
možnosti

Obával jsem se, že budete chtít i svobodu nosit zbraň pro každého. Některé ty svobody musí být omezené, u nás se mi to zdá celkem v pořádku.

0 0
možnosti

Je to divné jí stálé méně a méně a já si vždy myslel, že po sametu to bude naopak,...

0 0
možnosti
Foto

Ano, zejména u Vás v lese. Tam musí být nesvoboda přímo strašlivá. ;-D

Dejte příklad, v čem jste Vy osobně utlačován a omezován.

1 0
možnosti
Foto

Už jsem vícekrát viděla napsáno, že svoboda buď je, anebo není, a nic mezi tím. To je nesmysl a Vám dávám stoprocentně za pravdu, že ta svoboda se skládá z mnoha střípků. Nechci tady rozebírat svobodu z psychologického hlediska (pocit svobody jednotlivce vzhledem k omezování ze strany společnosti), protože o tom Váš článek není.

Rozepisujete ale v několika bodech, v čem je svoboda z Vašeho pohledu zbytečně omezovaná. No nevím, kdyby začalo platit vše, co chcete Vy (dobrovolné STK nebo legálnost drog), znamenalo by to ještě větší chaos a to by si vyžádalo v budoucnosti mnohem větší ukrajování svobody, než je dnes. To je zákonité a nevyhnutelné pro přežití společnosti - příliš mnoho volnosti přinese časem větší utahování.

0 1
možnosti
Foto

Pokud by byla společnost dostatečně vyspělá, nebylo by třeba žádných zákonů. Což - jak ukazuje historie lidstva - zatím nebylo dosaženo nikde v dějinách kdekoli na Zemi. S mnoha Vašimi body lze souhlasit, na druhé straně - umíte si představit kdekoli na Zemi - například uvědomělé placení daní bez nutnosti jejich zákonného stanovení a vymáhání? (V naší zemi máme jeden poměrně známý příklad u jednoho, který se topí v miliardách a přesto mu není lenivo odklonit pár melounů bokem).

Tož tak.

2 0
možnosti

J36i65ř43í 73P81l51í69v26a

14. 12. 2019 11:15

V menších pospolitostech může existovat samoregulace - tj. bez zákonů. Ve větších jako jsou současné státy by to šlo s minimem zákonů, které by se týkaly jenom ochrany majetku a života. Je dokázáno, že i v silničním provozu je možná samoregulace. Co se týče vyspělosti společnosti, tak podle rostoucího množství zákonů to vypadá, že společnost je stále méně vyspělá.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS