Fakta o elektromobilech - realita bez ideologie.

20. 04. 2021 20:56:00
Taková elektromašina je děsně zelená, ekologická, friendly a cool. Ale vidíme to v souvislostech? Pojďme si alespoň heslovitě přiblížit problémy s tím spojené.

V nadpisu píšu, že se na to podíváme bez ideologie, ale z vyznění bude naprosto jasné, že jsem na straně odpůrců. Nepopírám, že za poslední roky se v eletromobilitě udělal úžasný pokrok (ale za jakou cenu?). Nepopírám, že pro někoho, kdo má rodinný dům s wallboxem na dobíjení, kdo najezdí pár km denně a nikdy neplánuje cestu třeba do Chorvatska má takový automobil smysl. Ale proč mu na to mám přispívat? Pojďme se na to podívat po jednotlivých bodech. Uvítám polemiku v diskuzi. Polemikou myslím racionální fakta, čísla, citace a ne emocionální výkřiky, jak kvůli autům umírá housenka.

- opravdu jsou elektroauta tak čistá a ekologická, jak se nám všichni snaží tvrdit? Nebo je to všechno jen manipulace s čísly? Je CO2 opravdu takový problém? Vědci říkají, že cca 96% CO2 se uvolňuje z přírodních zdrojů a asi čtyři procenta pocházejí z lidské činnosti. A z těch 4% (!!!) více než čtvrtinu (přes 1 %) produkuje Čína. Takže zbývají asi tak 3 procenta na zbytek planety včetně celé Afriky, Evropy, obou Amerik a Asie mimo zmíněné Číny. Super. Tak - a do toho nám klimaalarmisti namalují krásné veliké grafy, kde jsou "nárůsty" znečištění, hrůzostrašné barevné křivky atd. Přitom taktně zamlčí, že nám ukazují grafy mapující výsek cca půl procenta světových emisí CO2. Paradoxem je, že i informační server Evropského parlamentu (viz zdroj) doslovně uvádí: "Faktem je, že výroba a likvidace eletkrických aut zatěžují životní prostředí více než běžná auta, a úroveň emisí z provozu závisí na způsobu výroby elektřiny." Ale co také chtít od EU, která nedovede mít ani vlastní stránky bez překlepů.

- poměr cena/výkon je u těchto aut zoufale nevýhodný v porovnáním s auty se spalovacími motory. Aby byl nákup těchto vozů pro někoho zajímavý, je nutné je dotovat. Za tržní cenu by si to totiž nikdo nekoupil ani ve snu. Dochází tudíž k masivnímu znásilňování volné cenotvorby, naprosté deformaci tržního prostředí. Dotace jsou realizovány dvěma způsoby. První z nich jsou přímé státní dotace a relativní výhody. Druhý způsob je sofistikovanější. Příslušná automobilka zdraží klasické vozy a vnitřně z tohoto zisku dotuje elektromobily. V obou případech ale dochází k tomu, že šťastným ekomaniakům, kteří si pořídí elektrickou hračku, na ní přispívají i ti, kteří v tom jsou jaksi nevinně. Zdá se vám to spravedlivé? Mě teda moc ne. Nevím proč by z mých daní měl mít užitek nějaký Ferenc Zelený jen proto, aby si mohl vozit zadek v elektropekáči. Stejně tak nechápu, proč si musím koupit záměrně předražený výrobek opět z toho samého důvodu.

- desítky miliard eur jsou násilně (a zbytečně) vložených do vývoje něčeho, po čem není poptávka a co je lidem pod tlakem nuceno. Neměly by ty peníze lepší využití? Třeba ve zdravotnictví?

- těžba lithia, kadmia a dalších vzácných kovů potřebných pro výrobu baterií probíhá neuvěřitelně "špinavými" technologiemi, které devastují přírodu v okolí jejich ložisek nevídaným způsobem. Berme v potaz i to, že dostupné a zmapované zásoby těchto prvků nejsou nijak závratné. Ale když ta těžba probíhá někde daleko, tak nás to moc nepálí.

- většina jejich ložisek se navíc nalézá buď v Číně nebo v Africe. Oba tyto regiony jsou nestabilní a vytvářet si na nich průmyslovou závislost je ekonomická a politická sebevražda.

- elektromobil má podstatně nižší životnost než klasické auto. Já osobně mám klasickou atmosféru, šestiválec 33 let starý, který jezdí stále "jako zamlada". Oproti tomu elektroauta 6 a více let jsou prakticky neprodejná. Proč? Protože prostě odcházejí baterie (snižuje se jejich kapacita = menší dojezd, delší doba nabíjení). A výměna za nové články přesahuje zbytkovou obecnou cenu vozidla, čili je nerentabilní. Stačí se podívat na inzeráty na mobile.de nebo autoscout.de. Elektromobil starší 8 let je neprodejný křáp zralý sešrotovat.

- čím kratší je životní cyklus jakéhokoliv výrobku, tím méně je ten výrobek ekologický. Co myslíte že je šetrnější k přírodě? Vyrobit pro každého kupce jedno auto za 15 let nebo každých 5 let? Tohle je jeden ze zásadních bodů, který hraje do karet automobilkám a proč se přechodu na elektromobilitu moc nebrání. Co je pro ně lepší? Auto co vydrží 20 nebo 5 let? Musí vyrábět a prodávat. Čím více, tím lépe.

- není vůbec vyřešen způsob recyklace starých baterií. Existují ojedinělé nápady dělat z nich jakási energetická úložiště, ve kterých by se kumulovala energie získaná během dne např. ze solárních panelů. Nápad super - jenže má malou chybičku. Autoři jaksi opoměli skutečnost, že tyto baterie jsou vyřazené právě z důvodu poklesu kapacity. Takže budeme mít stodolu plnou starých baterek, která pojme energii odpovídající polovině jedné nové baterie?

- nedořešená infrastruktura. Chápu majitele elektrozázraku který má rodinný dům s garáží, kde dobíjí. Ale na sídlišti? V hustě obydlené aglomeraci? Budeme k autu tahat prodlužováky z balkonu ze 7 patra? Nebo se budeme předhánět, kdo bude dřív u lampy veřejného osvětlení do které možná půjde zastrčit kabel?

- přechod na elektromobily bude stát stamiliony všechny servisy. Je třeba mít vyškolené pracovníky na VN napětí, karanténní místa na vozy určené k opravě, která zaberou stovky m2 apod.

- násobně vyšší náklady spojené s požáry elektroaut povedou ke zdražení pojistek - viz můj starší blog (odkaz je dole). Škarohlídi namítají, že elektroauta ve srovnání s klasickými auty nehoří - ovšem že ne, protože jich je zatím oproti normálním autům málo. Statisticky to nejde srovnávat. Ale uhasit eletrokraksnu je ohromný problém. Objevují se už i zákazy vjezdu elektroaut do podzemních garáží.

- hrozí reálné riziko blackoutů. Přechodem na různé "eko" kraviny typu soláry a větrníky současně s odklonem od jaderné energetiky je čím dál tím těžší zajistit stabilní dodávky do sítě. A kdy se budou ty miliony elektronesmyslů dobíjet? No jasně, že v noci, když jejich majitel spí. Chybička je, že v noci zrovna moc sluneční záře není.

- a představte si, co se stane, až stát zjistí, že nemá příjmy z prodeje PHM. Propad v řádu desítek miliard Kč. No jasně - dojde k výraznému zdražení elektrické energie. Přece je nutné posílit přenosovou soustavu a podobné kecy. Ve výsledku budou účty za bydlení a za elektřinu nejvyššími, které budeme měsíčně platit. Vsadí se někdo? Horizont 20 let - proti každému, kdo tvrdí opak, sázím bednu kvalitní skotské.

- jak dlouho si myslíte, že vydrží "výhody" EL značek? Tzn., parkování v zónách zdarma, neplacení dálniční známky apod.? Přesně do té doby, než elektromobil přestane být spíše kuriozitou, ale zaujme tak cca 20 % podíl všech vozidel. Vsadím se, že v tuto chvíli veškeré "výhody" zmizí jak mávnutím kouzelného proutku. Protože (jako ve všem) jde o peníze. Třeba současné zvýhodnění elektrokřápů tím, že jezdí po dálnici zadarmo, mi přijde jako otevřená diskriminace. Opotřebovávají snad povrch toho tankodromu méně než já v klasickém autě? Tak proč nic neplatí?

- nikde se nikdo (ani výrobci) nijak nezmiňuje o tom, co s elektrovehiklem udělá cokoliv, co za ním táhnete. Ať už to je karavan, převoz koní, člun na dovolenou nebo nedejbože návěs pro další auto. Pokles efektivního využití vozu totiž klesá prakticky exponenciálně. To znamená, že jako hrozně moc.

Většinu těchto změn a násilného nucení do elektromobility má na svědomí neomarxistická a zeleno rudá sebranka v EU, která odmítá respektovat platnost fyzikálních zákonů. Ve svých vlhkých snech o bezemisní Evropě bezskurpulózně likviduje výrazný segment ekonomiky celého kontinentu a posouvá Evropu z pozice technologického lídra do pozice skanzenu pro asijské turisty.
Vlastník vozidla je pro ně jen další kráva k podojení v rámci hesla: " ... máš na auto? Tak to Tě můžeme ještě víc zkásnout ...". Nevěříte? Tak jdeme počítat: spotřební daň na PHM, DPH z PHM, ekovýpalné, poplatek při převodu auta, dálniční známky, evidenční prohlídky, STK, parkovací zóny, ............. všechno to má "oddůvodnění", které na první pohled vypadá rozumně. Ale opak je pravdou. Za omezováním svobody pohybu stojí frustrovaní bezmozci, kteří věří na "světlé zítřky" stejně jako svazáci v 50 letech. Krásná zelená budoucnost, všechno budeme sdílet, kdo není s námi je proti nám ..... znáte to. Navíc mindrák, když vidím na silnici hezké auto nebo zajímavého youngtimera a on sám na něj přitom nemá a musí šlapat do práce na bezpohlavním byciklu.

P.S. Čekají nás horší časy. Jmenuje se to autonomní řízení a je to ohromný problém. Prostě auta, která si pojedou sama, nezávisle na řidiči. Každé auto bude mít desítky kamer, čidel, radarů, napojení na internet, umělou inteligenci ...... prostě to auto bude "umět" dojet do cíle bez zásahu člověka. Na první pohled je to fajn. Natáhnu se na zadní sedačce, dám si kafe, přečtu noviny nebo si zdřímnu a za chvíli jsem v cíli. ... ALE ....... může nastat krizová situace. Něco, co algoritmy nepředpokládají. Jak se pak to moje auto zachová? Co udělá jeho umělá inteligence? Co když vyhodnotí, že lepší je mě zabít, ale zachránit mateřskou školku v protisměru? Co když algoritmus řídící auto vyhodnotí jako menší ztrátu moji smrt než v bouračce zabít 2 turistky z Brna, protože mají hezčí postavu? Opravdu by si někdo sám o své vlastní vůli koupil auto, které se může nezávisle rozhodnout, že Tě zabije????

Zdroje:
https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20190313STO31218/emise-co2-z-aut-fakta-a-cisla-infografika
https://oenergetice.cz/zahranicni/nejvetsi-producenti-co2-na-svete
https://jandocekal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=744506

Autor: Jan Dočekal | úterý 20.4.2021 20:56 | karma článku: 37.54 | přečteno: 1461x

Další články blogera

Jan Dočekal

Kdo jsou privilegovaní zaměstnanci parazitující na rozpočtu ČR?

Výsluhy - mají opodstatnění nebo je za tím jen strach vládnoucích vrstev? Úvaha o tom, kde stát naprosto nesmyslně vyhazuje peníze a kde by se dalo ušetřit.

16.9.2023 v 4:13 | Karma článku: 33.01 | Přečteno: 1032 | Diskuse

Jan Dočekal

Kam spěje Evropa a její hospodářství - do *** ???

Pár postřehů o tom, co je všem normálně myslícím lidem naprosto jasné, ale co zjevně nedochází (asi?) mentálně retardovaným politikům.

11.8.2023 v 3:14 | Karma článku: 28.69 | Přečteno: 561 | Diskuse

Jan Dočekal

NE a NE a NE! Prostě to nefunguje a fungovat nikdy nebude!

Zamyšlení o příčině války na Ukrajině, znásilněních v Německu, výtržnostech ve Švédsku a jiných konfliktech.

5.8.2023 v 1:40 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 1098 | Diskuse

Jan Dočekal

Platit bezhotovostně NENÍ zas tak úplně v pohodě.

Malý příspěvek na téma platba kartou. Pojďme si dát pár argumentů proč to není zcela fajn a pro všechny.

15.7.2023 v 0:20 | Karma článku: 46.24 | Přečteno: 13013 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.38 | Přečteno: 1161 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.29 | Přečteno: 3214 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2160

Zajímám se o politiku, auta, jezdec na off road akcích, milovník žen a dobrého vína. Bývalý místopředseda Svobodných a bývalý člen zastupitelstva MČ Praha 6. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...