Co uděláte u vás, když dochází peníze?

13. 12. 2020 3:59:58
Každému se může stát, že přijde o práci, onemocní, rozbije se auto, pračka, vdává se dcera atd. Všichni to známe. Ano - je varianta půjčit si. Ale půjčím si několikanásobek měsíčního platu, když pořádně nevím jak to budu splácet?


Říká se tomu finanční gramotnost. Selský rozum říká, že když nemám peníze, tak spíš než se zadlužit koukám, kde ušetřit. Přestanu se cpát krevetama, nekoupím si nový ajfoun a odpustím si návštěvu vykřičeného domu. Třeba. Někdo zase šetří jinde, ale princip je stejný.

Úplně stejně musí uvažovat podnikatel. Nemá tržby, musí uzavřít provozovnu, snaží se přežít ... to vše znamená jediné. Začít v prvé řadě šetřit. Snižuje náklady, rozprodá nepotřebný inventář, propustí zbytné zaměstnance a doufá ve světlé zítřky. Málokdo se bezhlavě zadluží a dá bance do zástavy vlastní dům, když nevidí světlo na konci tunelu. Pokud se nerozvážně zadluží a nemá jistotu (víru) v to, že bude lépe, tak zpravidla zbankrotuje (nehledě na to, že mu většinou stejně nikdo nic nepůjčí).

Na úrovni rodiny nebo malé firmy to chápe každý. Ale chápeme to na úrovni státu? Obávám se, že moc ne. Co si představíte pod větou:

"Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci října 2020 deficitem ve výši 274 miliard korun."?

Naprostá většina lidí za tím vidí nějaké hausnumero (asi to má spoustu nul na konci), které se ho víceméně netýká, protože "ti nahoře" to nějak zařídí, ještě zbyde na to dát babičce 5.000,- na vánoce a chleba stejně levnější nebude.

Obávám se, že to je zásadní chyba. Ono se to totiž týká každého z nás. Bohužel důsledky nejsou na první pohled moc viditelné. Málokoho zvedne ze židle tvrzení, že dojde k inflaci, znehodnocení úspor, že díky nákladům na obsluhu toho dluhu (= platba úroků) nezbyde na jiné investice, že stát bude muset zvyšovat daně (= krást z Tvojí konkrétní peněženky), že to může ohrozit důchodový systém a mnoho dalšího. Je to trochu princip vaření žáby. Ukažme si to na grafu:

(zde byl původně graf ukazující strmý nárůst zadlužení, ale byl bez souhlasu převzatý z novinek, což odporuje kodexu bloggera a na základě toho mi blog iDnes stáhla. Je k vidění pod prvním odkazem ve zdroji)

Jen ti největší optimisté v parlamentu mohou doufat v zázračný nárůst HDP v následujících letech, z kterého by se tento deficit umořil. I já bych rád patřil mezi ty, kteří doufají, že evropská likvidace autoprůmyslu v přímém přenosu, bezuhlíková ekonomika, odstavení jaderných elektráren, dotace napravo - nalevo, zákazy levných žárovek a vysavačů společně s přílivem tisíců jaderných inženýrů ze zemí třetího světa nastartují zázračný ekonomický růst před kterým Čína a ostatní světové ekonomiky zblednou závistí. Bohužel však takový optimista zdaleka nejsem.

Ale to jsem malinko odbočil. Pojďme zpátky do našeho rybníčku a vraťme se k šetření.

Zmínil jsem, že v dobách nouze takový podnikatel musí propouštět. Dělá něco podobného stát? Vůbec ne. Počet zaměstnanců (a jejich platy) ve státní správě neustále roste.


Nerozporuji, že spousta z nich je nezbytných, schopných a téměř nenahraditelných. Přesto mi vrtá hlavou jak je možné, že když neustále probíhá třeba digitalizace a elektronizace, tak proč neubývá množství lidí, kteří tu agendu zpracovávají? V roce 1869 bylo v celých Čechách 35tis. úředníků, v roce 1930 jich bylo 150 tis., chodili do práce v klotových rukávech, za uchem husí brk a zvládali to. Žádné kalkulačky, elektronické databáze, laserové tiskárny ani automatické kávovary. Ano - příměr je přehnaný a kulhá, dnes je násobně více agendy ale přesto: proč se technický pokrok neprojevuje i zde? Například v autoprůmyslu poklesl počet zaměstnanců potřebných k výrobě 1 auta od 70. let několikanásobně i přes to, že dnes jsou vozy mnohem sofistikovanější. Proč to nefunguje stejně i ve státní správě? Že by Murphyho zákony?
Jsem přesvědčený o tom, že zde je prostor pro úspory v řádech desítek miliard.

- jak je možné, že když pošleme půlku úřednictva na home office, že se nezhroutil stát? Buď jsou zbyteční, nebo je zbytečné jim platit kanceláře se sekretářkou a uklízečkou, když stejně kvalitně dokáží pracovat z domova.
- proč máme systemizovaná neobsazená pracovní místa, která jsou pravidelně rozpočtována? A žádný úřad tyto neobsazené pozice sám od sebe nezruší i když zjevně nejsou pro jeho chod nezbytně nutná.
- opravdu potřebujeme úředníky, ajťáky, managery, vedoucí odborů a další lidi na to, aby se zabývali zjevnými nesmysly? Aby plodili projekty typu "Právo na dětství" nebo "Sociální podnikání"?

A největší vtip je, že když se chce člověk dozvědět, co úřednictvo zplodilo za zázrak pod názvem "Konsensuální konference o bezdomovectví v ČR", (zkuste sami na: https://www.mpsv.cz/web/cz/dulezite-odkazy-specializovane-registry- ) tak klikne na odkaz a objeví se toto:

Bezdomovci zjevně nefungujou! :-D (Ale někdo je za ně placený!). To je jen příklad - jedno zrnko písku, ale takových zrnek jsou ve státní správě statisíce.

- takže opravdu potřebujeme specialisty, kteří ani nedokáží dát dohromady funkční web MPSV?
- opravdu potřebujeme nabírat nové úředníky jen proto, aby lépe a efektivněji vybírali od lidí pokuty?
- davy úředníků se třeba živí čistě jen tím, že "zpracovávají" směrnice EU, řídí různé regionální operační programy atd. Náklady na ně jsou opět v řádu miliard. To jsou tzv. skryté náklady související s členstvím v EU, které ovšem nikdo na první pohled nevidí.

Nebudu se rozepisovat dál. Pokud se podíváte na stránky libovolného orgánu státní správy, tak je téměř jisté, že objevíte nějaký naprosto nesmyslný projekt, který vesele zaměstnává desítky lidí a využitelnost se limitně blíží nule. Ale já se nedivím - takový úředník, to je přece práce snů. Naprostá jistota korona - nekorona, zpravidla větší průměrný plat než v soukromé sféře na srovnatelné pozici, pravidelná valorizace, navíc spousta z nich nemá klasickou pracovní smlouvu, ale jsou zaměstnáváni na základě zákona o státní službě. Tudíž prakticky je nejde vyhodit. Jen na MPSV je takto výjimečných chráněných živočichů 21862, Na ministerstvu financí 17263 atd. atd. (údaje z roku 2017). Přesné statistiky jsou jen velmi obtížně dohledatelné - proč asi.


Co udělat v této oblasti razantní čistku? Nebo to nejde, protože tito neužiteční lidé jsou přece "voliči"?

Pochopitelně v oblasti šetření bych mohl vyjmenovat desítky dalších možností. Celé úřady a instituce, jejichž přínos je prakticky nulový (Česká centrála cestovního ruchu, Národní informační a poradenské středisko pro kulturu, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, Vinařský fond, Výzkumný ústav zemědělské techniky a další, a další...). Stovky zbytečných staveb, cyklostezek odnikud nikam, zrušení dotací, které jen poškozují tržní prostředí (ano - třeba slavný PENAM, kdy ta dotace jde z rozpočtu, protože EU řekla, že to byl podvod - resp. že na to není nárok) atd. atd.

Ale stát (resp. spíš současná vláda) jak vidno tu základní finanční gramotnost zmíněnou v úvodu evidentně postrádá. Ano - ve velkých číslech to není tak markantní, ale zaplatíme to nakonec všichni. Nebuďme ovce - buďme berani!

A na závěr pro zlepšení nálady doporučuji tento link: https://www.verejnydluh.cz/


Zdroje:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/statni-dluh-cr-cini-vic-nez-dva-biliony-korun-40339498
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3219868-deficit-statniho-rozpoctu-cinil-ke-konci-rijna-274-miliard-korun
https://www.hjf.cz/downloads/novinky/ln9-2-2017.pdf
https://www.verejnydluh.cz/
https://zpravy.aktualne.cz/meli-se-urednici-za-rakouska-uherska-lip-nez-dnes/r~i:article:611242/

Autor: Jan Dočekal | neděle 13.12.2020 3:59 | karma článku: 17.39 | přečteno: 514x

Další články blogera

Jan Dočekal

Kdo jsou privilegovaní zaměstnanci parazitující na rozpočtu ČR?

Výsluhy - mají opodstatnění nebo je za tím jen strach vládnoucích vrstev? Úvaha o tom, kde stát naprosto nesmyslně vyhazuje peníze a kde by se dalo ušetřit.

16.9.2023 v 4:13 | Karma článku: 33.01 | Přečteno: 1032 | Diskuse

Jan Dočekal

Kam spěje Evropa a její hospodářství - do *** ???

Pár postřehů o tom, co je všem normálně myslícím lidem naprosto jasné, ale co zjevně nedochází (asi?) mentálně retardovaným politikům.

11.8.2023 v 3:14 | Karma článku: 28.69 | Přečteno: 561 | Diskuse

Jan Dočekal

NE a NE a NE! Prostě to nefunguje a fungovat nikdy nebude!

Zamyšlení o příčině války na Ukrajině, znásilněních v Německu, výtržnostech ve Švédsku a jiných konfliktech.

5.8.2023 v 1:40 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 1098 | Diskuse

Jan Dočekal

Platit bezhotovostně NENÍ zas tak úplně v pohodě.

Malý příspěvek na téma platba kartou. Pojďme si dát pár argumentů proč to není zcela fajn a pro všechny.

15.7.2023 v 0:20 | Karma článku: 46.24 | Přečteno: 13013 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 146 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.45 | Přečteno: 275 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.32 | Přečteno: 2739 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 423 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2160

Zajímám se o politiku, auta, jezdec na off road akcích, milovník žen a dobrého vína. Bývalý místopředseda Svobodných a bývalý člen zastupitelstva MČ Praha 6. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...