Dotace jsou nemravné, ale občas pobaví.

8. 03. 2019 0:30:23
Dotace jsou fajn - strýček v Bruselu nám pošle peníze a my si za ně postavíme rozhlednu, dálnici, čističku, uděláme novou sjezdovku nebo psí fitko! Cpou to do nás horem dolem, tak to musí být pravda!!! Děkujeme ti Ó Veliká EU!

Vzpomněl jsem si na reportáž, kdy si občanka menšinové populace stěžuje, že KAŽDÝ (!) pobírá dávky, ale oškliví gadžové je seberou pro sebe a na ní nic nezbude. Má podobné uvažování jako příjemci dotací. Ono je to super dostávat peníze "za nic". Ale ty peníze se nikde netisknou, nepadají z nebe ani se samy nerozmnožují. Vždy se musí někomu sebrat. Už tím je z definice celý systém nespravedlivý.


Dotace s sebou nesou následující problémy:

1/ problém participační
Příklad. Je fajn dostat třeba v obci nabídku na úhradu 50% nákladů na osvětlení (čističku, plynofikaci, kulturák atd.). Ale snaha dosáhnout na co nejvyšší částku zároveň znamená, že se navyšuje i těch zbylých 50%, které musí zaplatit sama obec. V důsledku se svítí i tam, kde to není zapotřebí, projekt je naddimenzovaný.... a obec se zadluží. To vše jen proto, aby náhodou nečerpala "nedostatečně".

2/ problém deformace volného trhu
Pro příklad nechoďme daleko. Pekárna Zelená louka (Agrofert) dostala 100 mil. na koupi linky na zdravější toustové chleby. Oproti tomu United Bakeries nedostaly ani korunu a vyrábějí čistě za své. Je to spravedlivé? Podobný případ je dotace pro tiskárnu na Ostravsku, kde vedlejší tiskárna kvůli tomu zkrachovala a její majitel se teď soudí se státem. Ale selským rozumem - je fér, když jeden penzion ve vsi dotaci dostane a druhý o pár metrů vedle ne?

3/ korupční potenciál
Je fajn rozhodovat o cizích penězích. Ono to prostě svádí k tomu si přihrát "malou domů". Třeba jen tím, že nadsadím škody po povodních. Příkladem je např. to, že státní zástupce viní 11 starostů, místostarostů a dva podnikatele (UnL - viz odkaz) z toho, že po povodních po přívalových deštích 2009 neoprávněně žádali o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj.

4/ náklady na správu
Zdaleka ne posledním problémem je cena toho celého cirkusu okolo. Zkuste si představit, kolik peněz sežerou všichni ti úředníci, kteří vybírají daně (určené na dotace), různí lobbisté, pracovníci regionálních operačních programů, davy na ministerstvech, kteří tam jsou jen od toho, aby "čerpali", příživníci z poradenských firem atd. Zde se pohybujeme z evropského měřítka v řádech desítek až stovek miliard!

.... těch problémů by se našla celá řada než jen toto minimum.


Ale nebudu jen nadávat. Máme pár krásných ukázek toho, jak jsou dotace fajn:

- nejmenovaná vesnice v ČR nedostala peníze na opravu silnic, ale na rozhlednu ano. Řešení? Postavila rozhlednu v dolíku u silnice a zároveň k ní opravila příjezdovou cestu (stejný projekt). Dvě mouchy jednou ranou. Krásné české řešení! :-)

- Bolek Polívka měl hezkou prosperující farmu. Za peníze EU přistavěl wellness, rozšířil to apod. Fajn, ale byla tam ta participace. A tu už jaksi nestihl splácet. Nepopírám, že moc obchodně neuvažoval - ale bez té "dotace" by tu farmu pravděpodobně měl stále.

- Praha 5 z dotací pořídila krásné betonové květináče, které byly jaksi nevhodné na údržbu a bránily průjezdu sanitkám. Po pár letech je ze zoufalství prodala za pár korun každému, kdo byl ochoten si je odvézt.

- v Jihlavě si z dotací pořídili na náměstí pařeniště. Nevkusné, věčně orosené obludy, které měly umožňovat pohled do městského podzemí (neumožňovaly!). Tak ty díry zase raději zabetonovali.

- v Havlíčkově Brodě si zase z dotací pořídili železné sloupky s citáty K.H.Borovského - bohužel jim po 1 roce totálně zrezivěly. To by mne fakt nenapadlo, že surové železo venku bez ochrany zrezne!

- a ještě do Jihlavy. Z 16 mil. Kč si pořídili nefunkční kartu města, která je v podstatě jen nepovedenou druhou tramvajenkou. No neber to za ty prachy!

- tohle je klasika: nebýt dotací na Čapí Hnízdo, mohl by mít A. Babiš klidnější spánek a jeho syn by nemusel na Ukrajině balit místní krasavice.

- ve středních Čechách zase za dotace stavějí wi-fi spoty. Tak takhle jako ne! Takhle ta mobilní data nikdy nezlevníme soudruzi! To je přímo sabotáž!

- a vezměme si, kolik užitečných neziskovek, začleňovacích agentur apod. z dotací krásně žije. Kolik krásných "gender studií" a jiných nesmyslů nám vzniklo - no není ten život fajn? A jak to krásně zvyšuje zaměstnanost! Kam jinam všechny ty sociology, politiky a neúspěšné pornoherce upíchnout.

- kotlíková dotace? Super - sebereme 3.1 miliardy třeba lidem, co bydlí v nájmu v garsonce, a dáme je někomu s vlastním domem, ať si koupí lepší kotel.

- představte si, že díky dotacím v Žatci vzniknul třeba i psí salon a prodejna Hafinka. (kočičky ostrouhaly!!!)


Ale dost pesimismu - i v ostatních zemích jsou hezké projekty. Škoda jen že se na ně skládají i občané ČR. Tak například:


- na "slunečném ostrově" v Dánsku, kde téměř není sníh, mají kopeček vysoký celých 162m. Z legrace si tam dali požadavek na financování lyžařského vleku a ejhle - 50tis. euro spadlo z nebe místo sněhu. První rok provozu se lyžovalo přesně 1,5 dne, další rok už celých 9 dní!

- 1 milion eur na trénink tanečnic v italské televizi jsou oproti tomu dobře investované peníze. Na tanečnice se koukám rád!

- 15 tis. eur na saunu pro koně ve Finsku. Myslíte, že tam pro ně dělají i oblíbené saunové ceremoniály s levandulí?

- Britská královna Alžběta II. dostala ze zemědělských fondů v r. 2008 474tis. liber. (přitom je chudák - má majetek kolem 44 miliard liber. Podobný případ jako náš Andrej) - ale ta už má asi s dotacema utrum.

- 100 tis. eur obdržel finský projekt "Intertango". Jeho cílem byla další "internacionalizace finského tanga". To je odvozeno od argentinského tanga, jeho melodie jsou však spíše v moll než v dur - to dá rozum, že jo!

- 150 tisíc eur dostalo etnografické muzeum v Záhřebu a uspořádalo výstavu o "sociální relevanci kávy". Mrzí mě, že jsem se tam nestihl podívat a dát si turka s rumem.

- pár tisíc eur taky třeba spolknul projekt "Creative Tampere", ve Finsku, který má zlepšit atmosféru města. Z peněz jsou například placeni městští klauni, kteří mají bavit kolemjdoucí. Ale i na Praze 6 se v rámci masopustu financuje skupina Vitamín. Takže nakonec proč ne.

- EU se stará i o naše zdraví. Je spousta projektů, které bojují proti kouření, to však nikterak nebrání dát koncernu British American Tobacco 1,6 milionu eur na výstavbu nové továrny na cigarety.

Tohle všechno ale jsou jen takové "legrační" případy. Celý problém je daleko hlubší. Uvědomme si, že celý systém dotací je z principu špatný. Ano - někdo nás může třeba v televizi přesvědčovat, kolik nemocnic, dálnic, čističek apod. jsme díky EU postavili, ale už nikdo neřekne, kolik peněz se vyházelo zbytečně do vzduchu. Slyšel jsem krásný příměr: Dotace jsou jako transfúze, kterou si dáváme z jedné ruky do druhé a přitom polovinu krve vylejeme na zem.


Za chvíli jsou volby do Evropského parlamentu. Vážně by nestálo tu slavnou Unii trochu umravnit? Zamysleme se než půjdeme volit. Ono moc možností není.

Ano, je to asi utopie, ale mě se děsně líbí myšlenka Vítka Jedličky a jeho Liberlandu. Ty myšlenky nejsou k zahození. A někdy stojí za to bojovat i zdánlivě ztracené bitvy.

Zdroje:
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/stredni-cechy-mesta-a-obce-ziskaly-dotace-na-wi-fi.A190306_461778_praha-zpravy_nuc/diskuse

https://www.cssdbrno-jundrov.cz/inpage/nepovedene-projekty/

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/projekty-dotovane-z-evropskych-fondu-nemaji-dobrou-povest-mnohdy-zbytecne/

https://ekonom.ihned.cz/c1-59625300-silene-projekty-z-evropskych-penez

https://www.denik.cz/ekonomika/je-tu-posledni-vlna-dotaci-muzete-dostat-az-120-tisic-na-novy-kotel-20190111.html

http://svetlovpraxi.cz/2018/04/11/jak-postupovat-pri-zadosti-na-obnovu-verejneho-osvetleni-v-ramci-dotacniho-programu-efekt/

https://decinsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/starostove-a-podnikatele-stoji-pred-soudem-v-usti-se-resi-dotacni-podvody-20190128.html

https://archiv.ihned.cz/c1-66073520-pekarna-agrofertu-dostala-100-milionovou-dotaci-na-zdravejsi-toastove-chleby-ty-vyrabime-uz-roky-bez-dotaci-kontruje-united-bakeries

https://zatecky.denik.cz/podnikani/urad_prace_dotace_zivnostnici_20141029.html

Autor: Jan Dočekal | pátek 8.3.2019 0:30 | karma článku: 34.01 | přečteno: 1284x

Další články blogera

Jan Dočekal

Kdo jsou privilegovaní zaměstnanci parazitující na rozpočtu ČR?

Výsluhy - mají opodstatnění nebo je za tím jen strach vládnoucích vrstev? Úvaha o tom, kde stát naprosto nesmyslně vyhazuje peníze a kde by se dalo ušetřit.

16.9.2023 v 4:13 | Karma článku: 33.01 | Přečteno: 1032 | Diskuse

Jan Dočekal

Kam spěje Evropa a její hospodářství - do *** ???

Pár postřehů o tom, co je všem normálně myslícím lidem naprosto jasné, ale co zjevně nedochází (asi?) mentálně retardovaným politikům.

11.8.2023 v 3:14 | Karma článku: 28.69 | Přečteno: 561 | Diskuse

Jan Dočekal

NE a NE a NE! Prostě to nefunguje a fungovat nikdy nebude!

Zamyšlení o příčině války na Ukrajině, znásilněních v Německu, výtržnostech ve Švédsku a jiných konfliktech.

5.8.2023 v 1:40 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 1098 | Diskuse

Jan Dočekal

Platit bezhotovostně NENÍ zas tak úplně v pohodě.

Malý příspěvek na téma platba kartou. Pojďme si dát pár argumentů proč to není zcela fajn a pro všechny.

15.7.2023 v 0:20 | Karma článku: 46.24 | Přečteno: 13013 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 488 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1517 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 470 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2160

Zajímám se o politiku, auta, jezdec na off road akcích, milovník žen a dobrého vína. Bývalý místopředseda Svobodných a bývalý člen zastupitelstva MČ Praha 6. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...