Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

E30v35a 55K84y35s89e51l40á

21. 7. 2023 15:40

Povinnost přijímat platby v hotovosti upravuje zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance. Ten v § 16 stanoví, že platné bankovky a mince vydané ČNB jsou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě při všech platbách na území ČR.

Shora citované ustanovení pak doplňuje § 5 odst. 1 zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, který stanoví, že každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout.

Tento zákon dále na několika místech vymezuje podmínky, za kterých má obchodník možnost hotovost odmítnout. Jde o možnost odmítnutí přijetí konkrétní bankovky, nebo mince, nikoli provedení platby v hotovosti jako takové.

Oproti tomu bezhotovostní platba je vždy realizována s účastí minimálně jednoho prostředníka, který za její zprostředkování bere provizi.

Ani jeden z výše citovaných zákonů nestanoví sankce za odmítnutí přijetí hotovosti, podle výkladu ČNB však takové jednání může za určitých okolností naplnit znaky skutkové podstaty ohrožování oběhu tuzemských peněz podle § 239 odst. 2 písm. a) Trestního zákona. Obchodník za porušení zákona odpovídá též soukromoprávně. Pokud zákazníkovi takovým jednáním vznikne újma, může ji na obchodníkovi vymáhat soudně.

V současné době je ČNB poměrně solidní bariérou proti lobbingu korporací týkajících se povinnosti akceptovat bezhotovostní platby, na rozdíl od MF. Zatím.

4 0
možnosti
MP

Co presne je za problem s dividendami odtekajicimi do zahranici?

0 0
možnosti
ZZ

Ty se už nikdy do české ekonomiky nevrátí a budou investovány a spotřebovány jinde.

0 0
možnosti
JP

Výborné shrnutí, děkuji.

Ještě bych dodal, k vašemu šestému bodu, že EET ani nemělo pro malé živnostníky a provozovatele smysl, protože pokud byly v daňovém paušálu, stejně z odeslaných dat finančák nic neměl...

A právě oni i když měli EET, většinou nepřijímali platby kartou

4 1
možnosti
ZZ

Nemáte pravdu.

V době zavedení EET začaly postupně silně narůstat platby kartou. Lidé si na to prostě začali zvykat a hospody a obchodníci, když už měli datové připojení, začali toho postupně i využívat.

Finančák měl přehled o celkových příjmech - a to donutilo řadu provozovatelů se i přihlásit k DPH......

0 1
možnosti
ŠF

Obchodník, který nepřijímá platby kartou se sám dobrovolně připravuje o část tržeb. Těch lidí, kteří nebudou kvůli němu běžet do bankomatu bude asi dost.

2 0
možnosti
JA

Je tady nekdo, kdo dnes dostava opravdu vyplatu v hotovosti? Zvlastni, ze neuslysim nikoho kricet, ze si nepreje dostavat vyplatu jedine v hotovosti.

1 1
možnosti
Foto

Třeba proto, že tam nikde nelítá to 1-3% pro banku??

2 0
možnosti
PO

Naprosto souhlasím se svobodou výběru - na straně prodávajícího (poskytovatele služeb) tak kupujícího (konzumenta).

Nevidím ani problém v tom, pokud by obchodník za platbu kartou účtoval přirážku, která mu náklady vyrovná (a neřeším, že s hotovostí má zase jiné náklady, které nejsou tak jasně vidět).

Co bych ale v roce 2023 velmi rád - aby obchodníci jasně a předem zákazníkovi sdělili, že karty neberou, nebo za jakých podmínek. Pokud možno před tím, než zákazník vůbec vstoupí do provozovny.

Stav, kdy informaci "platba pouze v hotovosti" najdu až na poslední stránce jídelního lístku v restauraci, je špatně.

7 0
možnosti
JP

Pavle, ono je docela jedno jestli vy nevidíte problém,, že by si obchodník účtoval přirážku za platbu kartou, protože v tom primárně vidí problém zákonodárci, a tak to také ošetřili...

4 0
možnosti
KK

Máte tam jeden nesmysl.

" I v režimu EET šlo platit hotově."

EET bylo namířeno právě proti hotovostním platbám, teprve dodatečně tam lobbisti propašovali zahrnutí karetních plateb, prý: "aby umožnili zákazníkům platícím kartou účast v EET loterii".

0 4
možnosti
Foto

Pokud šlo platit hotově (jakože jak sám přiznáváte že ano), tak v textu nesmysl není

6 1
možnosti
RC

Okamžitě zastavte vývoj parních strojů, koně jsou bezpeční a ny jsme na ně zvyklí!!!! Jinak, bankám se žádné fíčko neplatí, to se platí karetním společnostem, jen tak pro pořádek. A propos, co budete dělat s těžbou v hotovosti? Budete to tahat v aktovce po zavírací době do banky? Good luck! Nebo si zaplatíte cash handling? Docela drahé. Suma sumárum, je 21. století, tak bych to nechal na lidech. A to je fajn kouknout třeba ve frontě v tescu. Naprostá většina platí telefonem/kartou...

4 13
možnosti
JP

Skvělý názor. No a teď si blog ještě přečtěte, ať reagujete taky na něco málo argumentů v něm uvedených.

11 2
možnosti

Katastrofický a panikařský článek, podle kterého bychom se měli vrátit 20let zpět. Platby jsou bezpečné, platí se tak po celém světě. Náklady na platby kartou si může a zcela jistě to dělá, obchodník promítnout do ceny. To, že se v současné době opět krade je "nabíledni" a vlastně i s podporou vlády, která zrušila EET, které již bylo zavedeno, bez problémů atd. Osobně si již pečlivě vybírám restaurace, kde berou karty.

5 11
možnosti
MB

Fakt si myslíte, že to hypotetické kradení /máte důkazy?/ skončí s přechodem na platby kartou? Naivní. Opravdové kradení vůbec neprojde přes účto.

5 0
možnosti

K bodu 1. v článku.

Autor jaksi zapomněl, že kde se dá platit kartou, tak náklady už má obchodník dávno započítané v cenách zboží. Takže i ten, co v takovém obchodě platí hotově, tak vlastně poplatek jako by platil kartou zaplatí tak jako tak.

4 3
možnosti

Takže když má obchodník polovinu plateb v hotovosti a polovinu kartou, má mít dvoje ceny?

Mimo EU není až tak neobvyklé, že Vám při platbě kartou napálí třeba o 3 % více. Malý obchodníci totiž platí o dost více než ti velcí, ale o tom bankovní asociace trapně mlčí.

8 1
možnosti
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2164x
Zajímám se o politiku, auta, jezdec na off road akcích, milovník žen a dobrého vína. Bývalý místopředseda Svobodných a bývalý člen zastupitelstva MČ Praha 6. 

Seznam rubrik