Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"...Takže reálný stav byl, že něco se tvrdilo oficiálně, každý se přitom tvářil, že tomu naprosto věří, ale zároveň všichni věděli, že to je blbost. Taková schizofrenie. Ale navenek každý kýval na každou zdravici KSČ, chodil do prvomájových průvodů, podepisoval petice, Antichartu..."

Také jsem v té době žila a nesouhlasím, že by se každý tvářil, že tomu naprosto věří. Nikdy jsem ani já ani moji příbuzní a známí nekývali na každou zdravici, do prvomájových průvodů se dalo i nechodit, nepodepisovat... Bylo by dobře, kdybyste psal jen o sobě a neházel nás všechny do jednoho pytle. Ale jinak ok

1 0
možnosti
Foto

Tak pochopitelně také záleželo na tom, v jaké profesní, sociální atd. skupině jste se nacházela. Ale vykřikovat něco ve smyslu: "já vám na plnění pětiletky kašlu a Lojza, co u nás v práci dělá předsedu KSČ je blbej" by Vám neprošlo ani ve kravíně.

3 0
možnosti
Foto

I14v29a43n 47M51a62r95e19k

31. 7. 2020 20:25

Ano pane Dočekale, opět je třeba vážit slova.;-(

6 0
možnosti

Za komunistů byla autocenzura výsledkem represí ze strany státu = když jste říkali něco "nevhodného", stát vás potrestal. Dnes je to ale přesně naopak - za "nevhodné" názory vás trestají soukromé firmy.

Zejména v USA je to vidět zcela jasně - svoboda slova je tam zaručena prvním dodatkem ústavy. Takže můžete říkat úplně cokoli a stát vás nesmí nijak nepotrestat (dokonce ani za propagaci nacismu, což např. v ČR trestné je). Ale pokud se vaše projevy nelíbí vašemu zaměstnavateli, tak vás může zcela svobodně vyhodit. Ve svobodné společnosti má zaměstnavatel samozřejmě právo přijmout nebo vyhodit zaměstnance zcela dle svého uvážení (stát do toho nijak nezasahuje). S Facebookem je to úplně stejné - když napíšete na FB něco, co není v souladu s pravidly FB, tak vás může FB zablokovat. Je to hřiště patřící Zuckerbergovi, takže na něm platí Zuckerbergova pravidla - opět z hlediska svobody zcela v pořádku (nikdo z nás by přece nechtěl, aby u něj doma určoval pravidla jeho soused nebo stát).

Současná situace v USA je tedy zcela schizofrenní - na jedné straně jsou tam zaručeny veškeré svobody, na straně druhé důsledné prosazování těchto svobod vede k autocenzuře. Lidé se bojí napsat na FB svůj názor, aby jim FB nesmazal účet nebo v horším případě, aby je zaměstnavatel nevyhodil z práce (pokud má zaměstnavatel jiné postoje než dotyčný zaměstnanec).

Veškeré americké "hony na čarodějnice" z posledních let (meetoo, BLM) nejsou výsledkem státní cenzury ale naopak jsou výsledkem důsledného uplatňování občanských svobod. Herec je obviněn ze sexuálního obtěžování - aktivisté začnou vyzývat k bojkotu filmů s dotyčným hercem - filmová studia se leknou případných finančních ztrát plynoucích z bojkotu a přestanou s hercem spolupracovat - herec je bez práce, bez příjmů, společensky odepsaný. Nikde není žádný zásah státní moci, vše se událo zcela v duchu svobodné společnosti...

Jak vidno, autocenzura může bohužel vzniknout i ve svobodné zemi, pokud významnou část společnosti tvoří pošuci.

6 0
možnosti

Napsala bych, co si myslím, jenže v tomhle fašistickém zřízení se za to dává v lepším případě podmínka. A pro Vás karma R^

8 0
možnosti

J84i46r17i 35T49i14c87h34y

31. 7. 2020 6:20

Zatimco komunistickym lzim prevazna cast obyvatel neverila, levicacko liberalni lzi zapadu jiz ohloupily spolecnost tak, ze vetsina jim veri. Multikultura, homosexualita se oslavuji, rasismus, nadrazenost a vyhody bilych se potlacuji, bojuje se proti homofobii, islamofobii, rodovym vyjadrenim v jazyku, michani neslucitelnych lidi pokracuje. Levicaci, liberalove, anarchiste, falesni zeleni, uchylkari a nemakacenkove prevladaji a potlacuji jakykoli oponujici nazor.

26 0
možnosti

"Facebook nás banuje i za napsání jména Tommy Robinson. Přestává platit svoboda slova, svoboda projevu. Nadnárodní monopoly jsou zjevně svými pravidly nadřazeny ústavě ČR, která svobodu projevu garantuje."

S timhle musim pomerne zasadne nesouhlasit. Jiste, mate svobodu projevu, ale na druhou stranu nikdo nema zadnou povinnost vam ten projev umoznit ve svem soukromem prostoru. Prirovnal bych to asi k tomu, kdyz vas pozvu k sobe domu a nasledne vas budu chtit kvuli nejakemu vasemu projevu vyprovodit. Je naprosto nemyslitelne se v takove situaci ohrazovat, ze tim utlacuju vase pravo na svobodny projev.

3 3
možnosti
Foto

jenže facebook je z podstaty veřejný prostor. Proto byl vytvořen, aby propojoval lidi. Ne, aby je kádroval.

14 1
možnosti

Tolik pravdy v jednom blogu jsem už dlouho nečetl. R^

22 0
možnosti

Výborný, výstižný! Dík!

12 0
možnosti

Jinak na idnes už mažou i citáty Karla Kryla jako neslušné a vulgární, ještěže se toho nedožil.

34 0
možnosti
Foto

;-D..asi tuším, který citát máte na mysli...;-D

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS