Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je drahý benzín, elektřina - a vůbec všechno.

O inflaci, proč dovážíme uhlí z Austrálie, proč existují novodobé odpustky jménem Emisní povolenky, k čemu je Green Deal, atd. Mírně zmatený blog o tom, co se mi honí hlavou. Prostě o krásné budoucnosti.   

Nechci být špatným prorokem, ale když si najdete mé starší články, tak jsem současný nepříznivý vývoj cen předpovídal už asi před 2 roky. Máme zde masivní zdražování pohonných hmot, energií, potravin, stavebních materiálů ... a to je jen výčet těch mediálně nejvíce propíraných komodit. Ono se totiž zdražuje naprosto vše, jen to třeba u pastelek, bruslí a lokomotiv není tak markantní a nikoho to moc nepálí.

Pojďme se zamyslet nad dvěma příčinami. 

1/ Bezhlavé tištění ničím nekrytých peněz. 
Ta rovnice je snadno pochopitelná. Peníze jsou směnná komodita jako cokoliv jiného. Pokud se podíváme do historie, tak odjakživa bylo základem obchodních vztahů zlato a mince (které se z něj razily) a jejichž hodnota byla na cenu zlata přímo navázaná. Tohoto kovu bylo v oběhu vždy předvídatelné množství. Výkyv nastal třeba v 16. a 17. století v souvislosti s objevením Ameriky a drancováním tamních zásob zlata conquistadory. Najednou ve Španělsku a Portugalsku přistává množství lodí naložených uloupenými cennostmi a důsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Prostě zlata bylo najednou moc a začalo ztrácet na hodnotě. 
Dnes sice místo zlata většinou používáme jakési papírky, kterým říkáme peníze, ale princip je stejný. Pokud je jich v oběhu určité množství, tak si drží svoji hodnotu. Pokud jich natiskneme moc, tak se stávají bezcennými. Té ztrátě hodnoty říkáme inflace. No a pokud je začneme tisknout opravdu ve velkém, tak nastane hyperinflace a najednou každý kouká jak puk, že za bankovku v hodnotě 1 milion si koupí bochník chleba, ale jen dopoledne, protože k večeru už ten bochník stojí 2 miliony. To není nadsázka, to jsou příklady z nedávné historie. V Maďarsku v roce 1946  se ceny zdvojnásobily každých 15 hodin, Německo v letech 1923-32 zažilo míru inflace 400%, další příklady jsou Polsko (1990), Rusko (1992), Venezuela (2017 - 1660%) apod.  

A teď se pojďme podívat co se děje v Evropě a i přímo u nás v ČR. V EU máme Evropskou centrální banku (ECB) se sídlem ve Frankfurtu. Na jejích stránkách je doslovně uvedeno: "Hlavním cílem ECB je udržovat stabilní ceny a podporovat tak hospodářský růst a vytváření pracovních míst." To je snad špatný vtip. Stabilní ceny má ECB lidově řečeno u zadku. ECB spíše ve spolupráci s MMF lepí díry v rozpočtech zemí, které nedokáží hospodařit podle obyčejného selského rozumu.  Např. v březnu 2020 začala nakupovat řecké dluhopisy, i když porušila svá vlastní pravidla, podle kterých nemůže vykupovat dluhopisy, které svým úročením nesplní kritéria bezpečnosti. Neboli ECB uvolňuje naprosto bez jakéhokoliv zaváhání do oběhu ničím nekryté peníze. To se přirozeně musí někde projevit. Ale abych jen nekritizoval - ECB na svých stránkách nabízí pro lidi prohlídku budov. Super. Tak je to turistická atrakce nebo sídlo nejlepších ekonomických mozků EU? Bojím se, že to první. 

To bezhlavé zadlužování je problém i v ČR. I zde se rozdávají helicopter money napravo nalevo. Tu přidáme státním úředníkům, tu pošleme 5.000,- důchodcům ...... Když už se (jako známý asociál) navážím do důchodců, tak já do toho důchodu sám nemám moc daleko. Nicméně raději bych měl stabilní příjem v systému stabilních cen, než dostal přidáno 5.000,- s tím, že se mi náklady na život zvednou v součtu o 7.000,- (příklad). To ale spoustě lidí nedochází. Bohužel. Takže vesele ve volbách upřednostní rozhazovače peněz a nedojde jim, že si pod sebou vlastně řežou větev. 

Ale zpátky ke zdražování. Máme tady další důvod. 

2/ Green Deal a Emisní povolenky. 
Celý Zelený úděl je jeden velký podvod a vlhký sen aktivistů bez jakéhokoliv technického vzdělání. Důsledkem je likvidace průmyslu, zdražování surovin a energií a s ekologií to nemá vůbec nic společného.
Opravdu je nutné zakazovat lidem topit v krbech?
Opravdu je nutné a ekologické ukončovat těžbu uhlí v ČR a místo toho to uhlí "ekologicky" dovážet z Austrálie? To není vtip - odkaz je dole v blogu! 
Opravdu je nutné v celé pomatené EU zavírat elektrárny na uhlí? Zavírat jaderné elektrárny? 
Opravdu je nutné násilně diktovat lidem přechod na elektromobilitu?

Emisní povolenky jsou jen systém odpustků v novodobém zeleném náboženství. Ani milion emisích povolenek neodstraní z ovzduší jedinou molekulu CO2. Naopak je to ohromný byznys, ve kterém se točí miliardy eur, zaměstnává tisíce lidí a produkuje hromadu emisí sám o sobě. Vygooglete si k tématu můj asi 2 roky starý blog. Díky tomuto šílenství se zdražuje teplo, elektřina, stavební materiály, chemie ..... Dnes už nikdo v EU nepostaví jedinou cementárnu, ocelárnu, chemičku ....... to chceme? Dovážet cement z Indie, ocel z Číny a být závislí na tom, jestli zrovna fouká vítr nebo svítí sluníčko? Co je levnější - cihla vyrobená v ČR nebo cihla dovezená z Turecka? Elektřina z uhelné elektrárny (kdy se uhlí vytěží u nás) nebo elektřina z přílivové elektrárny v Norsku, která je sem za cenu ohromných přenosových ztrát vedena přes půl Evropy? Je levnější teplo z teplárny, která prostě jen funguje a plní emisní normy platné v ČR nebo máme raději teplo z teplárny, která musí platit 100euro za každou dokoupenou emisní povolenku (a promítne nám to do ceny)? Je ekologičtější auto s životním cyklem 15 let nebo auto, které vydrží polovinu této doby? 

Uvědomme si, že tohle všechno stojí neuvěřitelné peníze, které platí každý z nás - a právě o tyto peníze máme v peněženkách méně. O tyto peníze jsme chudší. O tyto peníze jsou ale zároveň dražší komodity, doprava zboží, služby. 

Celý Green Deal mi připomíná jak kdysi Velký kormidelník Mao Ce-tung propagoval Velký Skok a Kulturní revoluci. Zůstalo po něm cca 50 milionů mrtvých a totálně zchudlá země s rozvrácenou ekonomikou. 

Když už jsem u té Číny, tak si dovolím malou odbočku. Žijeme v iluzi, že Evropa, USA (a celý tzv. západní svět včetně ČR) je výkvět demokracie, vzor pro celou planetu, že máme nejlepší humanistické ideály, že musíme všem pomáhat, že náš průmysl, věda, technologie, bankovnictví atd. atd. jsou nejlepší na světě. Stavíme nejlepší auta, létáme do vesmíru, máme špičkové zdravotnictví, školství ...... ale jak to sakra jde dohromady s tím, že prakticky každá země o které se bavíme je zadlužená? Jak je možné, že ty "zaostalé země" jako třeba Čína, Indie, SAE skupují evropské podniky, půjčují peníze Americe? Že celý "západní svět" je naprosto závislý na Asii ve výrobě čipů a dodávkách surovin včetně vzácných kovů? Není tady něco špatně? 

Vlastně není. Dluhy se neplatí, s EU na věčné časy a nikdy jinak, zachráníme zeměkouli zákazem plastových uchošťourů, refugees welcome, elektroauto je budoucnost, postavme záchod pro nebinárního rodiče 1, píchněme si vakcínu a místo topení si koupíme pořádnou peřinu (z Číny, protože chov klecových hus je zakázaný).

Zdroje: 
https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-central-bank_cs
https://finex.cz/recko-poprve-od-finuancni-krize-vyda-30lete-vladni-dlhopisy/
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/konec-cerneho-uhli-v-cesku-tezba-skonci-bude-se-ale-dovazet-174621

Autor: Jan Dočekal | čtvrtek 21.10.2021 2:14 | karma článku: 34,03 | přečteno: 1285x
  • Další články autora

Jan Dočekal

Kdo jsou privilegovaní zaměstnanci parazitující na rozpočtu ČR?

Výsluhy - mají opodstatnění nebo je za tím jen strach vládnoucích vrstev? Úvaha o tom, kde stát naprosto nesmyslně vyhazuje peníze a kde by se dalo ušetřit.

16.9.2023 v 4:13 | Karma: 33,01 | Přečteno: 1036x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Kam spěje Evropa a její hospodářství - do *** ???

Pár postřehů o tom, co je všem normálně myslícím lidem naprosto jasné, ale co zjevně nedochází (asi?) mentálně retardovaným politikům.

11.8.2023 v 3:14 | Karma: 28,69 | Přečteno: 572x | Diskuse

Jan Dočekal

NE a NE a NE! Prostě to nefunguje a fungovat nikdy nebude!

Zamyšlení o příčině války na Ukrajině, znásilněních v Německu, výtržnostech ve Švédsku a jiných konfliktech.

5.8.2023 v 1:40 | Karma: 36,58 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Platit bezhotovostně NENÍ zas tak úplně v pohodě.

Malý příspěvek na téma platba kartou. Pojďme si dát pár argumentů proč to není zcela fajn a pro všechny.

15.7.2023 v 0:20 | Karma: 46,24 | Přečteno: 13020x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Jak zhoršit životní prostředí a přitom být za politickou hvězdu

Zvyšuji exhalace, škodím sousedům, navyšuji ceny zboží, jsem sobec, devastuji okolí a přitom jsem bezva politik a lidi mi tleskají. Nechápete? Já také ne.

17.6.2023 v 2:32 | Karma: 32,64 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Umělá inteligence - je vážně inteligentní? Pokud ano, tak vyhubí lidstvo.

Ono je to totiž logické. AI není zatížena předsudky, humanitou, korektností, genderovými a dalšími nesmysly. Sice vidíme snahy ji korigovat, ale budou úspěšné? Nějaké ideály jí totiž absolutně ukradené.

13.6.2023 v 21:49 | Karma: 17,14 | Přečteno: 428x | Diskuse| Osobní

Jan Dočekal

Volební komise není žádná legrace!

Být členem volební komise je náročná práce. Člověk musí být ostražitý, bdělý a připravený na různá překvapení. Pár situací se kterými se může superhrdina ve volební komisi setkat Vám popíšu:

28.1.2023 v 21:18 | Karma: 20,69 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politika

Jan Dočekal

Učitelka na Praze 6 lhala žákům a má výpověď

Pohled zastupitele z Prahy 6. Je to opravdu tak černobílé? Zaslouží si "vyhazov"? A neměli by ho dostat teda i jiní? Jsme právní stát? Krátká úvaha.

18.4.2022 v 3:57 | Karma: 36,72 | Přečteno: 2935x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Inflace? Ano - ale co s tím když nemám miliony na účtu?

Inflace žere peníze - víme to všichni. Chytré rady investičních poradců, že máme cpát své úspory do investičních fondů, kupovat byty a zlaté cihly jsou ale pro většinu lidí k ničemu. Co s tím? Jsou jiné možnosti?

25.3.2022 v 0:59 | Karma: 16,71 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Elektromobily? Proč automobilky neprotestují?

Nepromyšlené násilné prosazování elektromobility s sebou nese řadu negativních jevů. Automobilky jsou nuceny dávat miliardy eur do něčeho, co zdánlivě nikdo nechce. Ale je to tak opravdu?

3.2.2022 v 0:01 | Karma: 28,28 | Přečteno: 762x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Dostavba jaderných elektráren v ČR

Většinově se shodneme, že elektřina je drahá a je jí málo. Co s tím? Malé zamyšlení nad dostavbou JE v ČR a politickými tlaky, které s tím souvisí.

20.11.2021 v 1:51 | Karma: 25,55 | Přečteno: 445x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Vidím VELKÝ ŠPATNÝ! Asi jsem Nostradamus křížený s Jolandou.

Reakce na článek ve kterém se píše o zdražení benzínu v Německu o 18,- Kč. V článku je obsažen i vtip dne:"Česko zatím o ničem takovém neuvažuje" Tomu někdo snad věří? Jen politik - blázen by něco takového přiznal před volbami.

9.9.2021 v 23:53 | Karma: 32,78 | Přečteno: 756x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

3 a 3/4 Temelínů? Polemika s článkem pana Matyáše

Vážený pane Matyáši. Váš blog zařazený do výběru (naprosto nechápu proč) považuji za vysloveně tendenční až demagogický. Pokusím se nastínit pár problémů s elektromobilitou, které opomíjíte a zamlčujete.

7.8.2021 v 5:18 | Karma: 46,49 | Přečteno: 6919x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Na podzim budou volby - víme podle čeho a jak se rozhodnout?

Ono se říká, že jeden hlas nic neovlivní, ale nemyslím si, že to je pravda. Pokud se na to "vybodnu", tak o to méně hlasů stačí ostatním na to, aby rozhodovali o mém, Tvém osudu, o tom co platíme. V peněžence to pocítíte i VY!

26.7.2021 v 3:12 | Karma: 18,95 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Proč jsou drahé stavebniny? A proč se bude zdražovat vše?

Odpověď není úplně jednoduchá, ale jsem přesvědčený o tom, že se na současném stavu podepsaly následující faktory.

17.7.2021 v 3:42 | Karma: 34,49 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Jak nejlépe pomáhat - zkušenosti z povodní

V roce 2002 jsem jako záchranář ČČK pomáhal po povodních. Byla to víceméně obdobná situace jako je nyní na Hodonínsku a Břeclavsku. Myslím, že z toho mám pár zkušeností o které bych se rád podělil.

26.6.2021 v 23:47 | Karma: 18,61 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Ještě Vrbětice. Není chyba tak trochu i u nás?

Ono nic není vyloženě černobílé. Malé zamyšlení nad tím, zda by neškodilo víc obezřetnosti a větší (profesionálnější?) ochrana zájmů ČR.

25.4.2021 v 0:09 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Daň z průměrného bytu v Praze bude ročně 30.000,- Kč!

Nevěříte? A za rodinný domek se bude platit třeba 50 tis. ročně. Máte na to? Že ne? Že jste v důchodu? .. ale to přece nikoho nezajímá. A Piráty už vůbec ne!

22.4.2021 v 1:57 | Karma: 43,56 | Přečteno: 8177x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Fakta o elektromobilech - realita bez ideologie.

Taková elektromašina je děsně zelená, ekologická, friendly a cool. Ale vidíme to v souvislostech? Pojďme si alespoň heslovitě přiblížit problémy s tím spojené.

20.4.2021 v 20:56 | Karma: 37,54 | Přečteno: 1472x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Dočekal

Absurdity kolem aut.

Zbytečná nařízení, nesmysly, které musíme zbytečně platit, kam se svět aut řítí a pár postřehů navíc. Taková erupce naštvání v sobotu večer. Uznávám, že to není homogenní - spíš by to vydalo na několik samostatných článků.

18.4.2021 v 2:30 | Karma: 32,92 | Přečteno: 846x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2164x
Zajímám se o politiku, auta, jezdec na off road akcích, milovník žen a dobrého vína. Bývalý místopředseda Svobodných a bývalý člen zastupitelstva MČ Praha 6. 

Seznam rubrik