Máme svobodu? Nebo jen její část?

14. 12. 2019 2:33:03
Svoboda není binární hodnota ve smyslu je nebo není, máme ji nebo nemáme. Je to něco jako 50 odstínů šedi na škále pohybující se mezi bílou a černou. Svoboda je mozaika.

Svoboda je mozaika, která sestává z tisíců kamínků z nichž některé máme a některé bohužel ne.

Nemohu říct, že nežijeme v nesvobodné zemi. S určitými výhradami máme svobodu slova, shromažďovací svobodu, svobodně cestujeme, navazujeme obchodní i jiné vztahy, .... ano, jsou desítky zemí, kde jsou jednotlivci různé svobody, z nichž se u nás těšíme, upírány. Jsou země, které jsou na tom daleko hůř. Ale .... znamená to snad, že bychom měli rezignovat na boj za větší svobodu? Argument: "buďme rádi za to, co je - jinde jsou na tom hůř" je zcela lichý.

Ale jak jsem již psal, tak svoboda je složená ze spousty střípků. Chtěl bych naprosto namátkou zmínit některé svobody, které u nás nemáme (nebo jsou pomalé, omezené apod.) a které jsou jinde k dispozici. A aby nedošlo k omylu, tak nesrovnávám ze zeměmi typu Burkina Faso, Zimbabwe, Somálsko apod. Budu srovnávat s vyspělými zeměmi typu USA, Anglie, Německo apod. Ano - jsou to maličkosti, ale každý střípek do skládačky svobodného života má význam. Všiměte si, že veškeré níže uvedené svobody neomezují svobody někoho jiného.

Takže jdeme na to - co se jinde smí a v ČR nepochopitelně ne?

- Omezování rychlosti motorových vozidel (je jedno zda v obci na 30km/h, na dálnicích apod.). Existuje spousta studií, které korelaci "nízká rychlest = méně nehod" popírají. V Německu je na dálnicích rychost zpravidla neomezená, v Rakousku se na vybraných úsecích testuje 140km/h apod.

- Reverse charge. Stát neumí kontrolovat výběr DPH, tak tuto povinnost přenáší na odběratelské firmy. Ty ručí za odvod DPH od svých dodavatelů - je to spravedlivé?

- EET. To samé. Stát se na každého podnikatele dívá prizmatem: Ty jsi zloděj a dokaž svoji nevinu! Místo, aby zde byla v první řadě důvěra a až v dalším kroku represe.

- STK motorových vozidel. Proč by nemohly být kontroly dobrovolné? Klidně v návaznosti na pojistné podmínky. Nemáš STK - tak Ti bude kráceno pojistné plnění apod.

- Prodej určitých léků. Spousta léčiv je v zahraničí k dispozici bez receptu. Tam totiž věří, že jejich občané jsou svéprávní a dokážou si přečíst příbalový leták.

- Rychlost založení firmy. ČR je na 115. místě ve světě (před námi je např. Ghana a Burkina Faso). Je to složité a stát do toho moc strká rypák (živnost volná, vázaná, koncesovaná, odpovědní zástupci atd.)

- Alkohol za volantem, na kole a na šlapadle na rybníku. Úplný zákaz alkoholu je snad jen v muslimských zemích a v zemích bývalého východního bloku - jinde ne.

- Svoboda projevu. Na jedné straně je trestně stíhaná bláznivá ženská, která na nějakém koncertu hajlovala a na druhé straně se může prodávat hrnek s Hitlerem, Mein Kampf a můžou se nosit trika s Marxem.

- Pěstování trávy. Nechápu, proč policie a státní zastupitelství popotahují člověka s rozstroušenou sklerózou za 4 kytky, když např. v Holandsku si můžu koupit pytel hulení v každém coffee shopu.

- Svoboda dělat si na svém pozemku co chci. Ano - můžu si pozemek oplotit do výše 2 metrů, ale pak si na něm nesmím vybetonovat podezdívku na boudu, kde budu mít sekačku bez souhlasu stavebního odboru.

- Kouření v restauracích. To je evergreen. My vám ten zdravej způsob života vnutíme, ať chcete nebo ne, a to i ve vašem vlastním majetku.

- A třeba i svoboda zaparkovat si ve městě kde chci bez placení výpalného typu zóny, svoboda koupit si jaké chci auto bez rádobyekologických pokut - pardon, poplatků ...

- Referendum. Proč se bojíme zeptat se lidí napřímo, co si o jakém problému myslí? Jsou snad poslanci a zastupitelé nějací lepšolidi, kteří mají patent na rozum?

- Rychlost, s jakou se schvaluje stavební povolení. Desítky vyjádření, razítek apod. Proč to jinde jde rychleji?

Už slyším námitky typu: Povolíme 1 pivo za volantem a každej bude jezdit nalitej, povolíme rychlost 150km/h na dálnici a každej bude jezdit 200, český národ nemá disciplínu, není schopen se rozhodovat atd. Na autory podobných komentů se dívám pohledem: podle sebe soudím Tebe. Nemluvte za všechny. Nevěřím, že jsme národ nesvéprávných idiotů, které stát musí vodit za ručičku. Nevěřím, že jsme méně inteligentní a zodpovědní než angličan, němec, švýcar nebo američan.

Autor: Jan Dočekal | sobota 14.12.2019 2:33 | karma článku: 18.23 | přečteno: 311x

Další články blogera

Jan Dočekal

Kdo jsou privilegovaní zaměstnanci parazitující na rozpočtu ČR?

Výsluhy - mají opodstatnění nebo je za tím jen strach vládnoucích vrstev? Úvaha o tom, kde stát naprosto nesmyslně vyhazuje peníze a kde by se dalo ušetřit.

16.9.2023 v 4:13 | Karma článku: 33.01 | Přečteno: 1030 | Diskuse

Jan Dočekal

Kam spěje Evropa a její hospodářství - do *** ???

Pár postřehů o tom, co je všem normálně myslícím lidem naprosto jasné, ale co zjevně nedochází (asi?) mentálně retardovaným politikům.

11.8.2023 v 3:14 | Karma článku: 28.69 | Přečteno: 561 | Diskuse

Jan Dočekal

NE a NE a NE! Prostě to nefunguje a fungovat nikdy nebude!

Zamyšlení o příčině války na Ukrajině, znásilněních v Německu, výtržnostech ve Švédsku a jiných konfliktech.

5.8.2023 v 1:40 | Karma článku: 36.54 | Přečteno: 1098 | Diskuse

Jan Dočekal

Platit bezhotovostně NENÍ zas tak úplně v pohodě.

Malý příspěvek na téma platba kartou. Pojďme si dát pár argumentů proč to není zcela fajn a pro všechny.

15.7.2023 v 0:20 | Karma článku: 46.24 | Přečteno: 13013 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.12 | Přečteno: 108 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 14.68 | Přečteno: 187 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.05 | Přečteno: 331 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 463 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2159

Zajímám se o politiku, auta, jezdec na off road akcích, milovník žen a dobrého vína. Bývalý místopředseda Svobodných a bývalý člen zastupitelstva MČ Praha 6. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...